ProsjektLINUX

torsdag, september 2

URPMI og RPMDrake

I Mandrake så benyttes pakke-styringsløsningen URPMI. URPMI er et kommandoverktøy som kjøres fra et konsoll. En god norsk guide til hvordan bruke URPMI i konsoll finner du her.

Men mange synes kanskje det er litt tungvint å bruke konsollet. Derfor finnes RPMDrake. RPMDrake er en grafisk front som gir deg en ganske logisk og bra GUI til URPMI. Her er det lett å søke etter pakker, installere eller fjerne pakker. RPMDrake finner du under Mandrake Control Center.

Før du kan få noe særlig nytte av URPMI må du sette opp noen kilder. Det kan være CD'er, lokale mapper, servere eller FTP. En veldig enkel og grei måte å finne FTP-servere på, er å bruke Easy Urpmi. En side som har samlet de fleste tilgjengelige FTP-serverne. Velg de serverne du trenger (for oss nordboere kan det være greit å bruke UIO eller Uninet til Contrib, main og updates) og en kommando genereres som du bare klipper og limer inn i et konsoll (som root).

Jeg har også satt opp en lokal mappe som URPMI-kilde. Enkleste måte å sette opp det syntes jeg var å bruke GUI-verktøyet "'Software Media Manager". Dermed kan jeg laste ned RPM's som jeg ikke finner på de vanlige kildene (Opera f.eks.) til denne lokale mappen, oppdatere den kilden og installere via RPMDrake.